Blogs
Miegs un veselība: kā veselīgs miegs ietekmē mūsu organismu?
Veselīgs miegs ir labsajūtas atslēga un organisma dabisks stāvoklis, kad notiek audu reģenerācija un visu dzīvībai svarīgo sistēmu darbības atjaunošanās. Tomēr ļoti bieži mēs nemaz nedomājam par to, kāpēc veselīgs miegs ir tik svarīgs un ar kādām sekām var saskarties, ja pastāv miega trūkums?  
Miegs ir atbildīgs par veselu procesu virkni, kas norisinās mūsu organismā:  
  1. Audu reģenerācija un vielmaiņa.

    Miega laikā notiek šūnu augšana un reģenerācija, kā arī hormonu un olbaltumvielu sintēze, lai atjaunotu muskuļus, ādu, kaulus un stiprinātu imūnsistēmu. Pastāvīgās veselīga miega trūkuma apstākļos tiek traucēta glikozes vielmaiņa, palēninās vai pilnībā apstājas šūnu un vielu reģenerācija, kas ievērojami palielina vielmaiņas procesu palēnināšanās un dažādu infekciju un slimību attīstības risku. Pasliktinoties vielmaiņai, palielinās apetīte, rodas aptaukošanās un pat diabēts. Turklāt caurs miegs palielina stresa hormonu veidošanos, kas savukārt paaugstina asinsspiedienu un negatīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.

  2. Imunitātes atjaunošana.

    Veselīgs miegs pozitīvi ietekmē imūnsistēmas stiprināšanu un palīdz regulēt iekaisuma procesus organismā. Tas aktivizē un palielina imūnšūnu aktivitāti, kas cīnās ar infekcijām un mazina iekaisumu līmeni organismā. Nekvalitatīvs un caurs miegs, it īpaši ilgstošā laikposmā, negatīvi ietekmē veselību un kļūst gan par fizisku, gan psiholoģisku problēmu cēloni.

  3. Galvas smadzeņu attīrīšana un atkritumproduktu izvadīšana

    Tieši naktsmiera laikā smadzenes attīrās no visiem dienas laikā uzkrātiem toksīniem. Turklāt, ja organisms nesaņem pietiekamu atpūtas daudzumu, tas izraisa emocionālu nelīdzsvarotību, un cilvēks no rīta joprojām jūtas noguris un pārlieku aizkaitināms.

  4. Informācijas apstrāde un glabāšana.

    Labam miegam ir liela nozīme arī cilvēka garīgajā veselībā. Miega laikā dienas gaitā iegūtā informācija tiek apstrādāta un saglabāta ilgtermiņa atmiņā. Tiek veidoti spēcīgāki nervu savienojumi, kas uzlabo kognitīvās funkcijas, piemēram, uzmanību un domāšanu. Miega trūkums var pasliktināt atmiņu un koncentrēšanās spējas. Saņemtā informācija netiek pienācīgi apstrādāta, un saglabāšanas process ir traucēts.


Miega kvalitātes uzlabošana palīdzēs atbrīvoties no hroniska noguruma sindroma un pacilās garastāvokli, veiktspēju un vispārējo veselību:

  • Regulāri vingrojiet.
    Fiziskās aktivitātes uzlabo vielmaiņu un šūnu reģenerāciju, samazina stresa līmeni un veicina vispārējo miega kvalitāti. Taču neveiciet fiziskus vingrinājumus tieši pirms miega, citādi jūsu ķermenim nebūs pietiekami daudz laika atslābināties.
  • Ierobežojiet laiku, ko pavadāt pie sīkrīku ekrāniem.
    Eksperti iesaka izvairīties no sīkrīku lietošanas vismaz vienu stundu pirms naktsmiera. Elektroniskās ierīces neļauj ķermenim pilnībā atslābināties, un tas pastāvīgi atrodas uzbudinājuma stāvoklī.
  • Ievērojiet miega režīmu.
    Dodieties gulēt un celieties vienā un tajā pašā laikā; veselīgs miegs un regulārs miega režīms palīdzēs organismam ieiet pareizajā ritmā.
  • Izmantojiet "viedā miega" iespējas un priekšrocības.
    Naktsmiera uzlabošanas lietotnes palīdz sekot līdzi aktivitātei un miega fāzēm visas nakts garumā, kontrolēt sirdsdarbību un pat sniegt personalizētus padomus, kas ļauj jums uzlabot miega kvalitāti.
  • Sekojiet līdzi uzņemtajiem pārtikas produktiem un samaziniet alkohola, kofeīna un nikotīna daudzumu.
    Visi sliktie ieradumi negatīvi ietekmē ne tikai fizisko veselību, bet arī pastiprina bezmiegu un izraisa nemierīgu miegu. Līdzīga ietekme ir arī pārmērīgai ēšanai, kas var izraisīt nopietnākas problēmas un gremošanas traucējumus, tāpēc atturieties no ēšanas dažas stundas pirms gulētiešanas.
Tomēr darbs pie sarežģītā miega kvalitātes uzlabošanas procesa nav atkarīgs tikai no gultā pavadīto stundu skaita, bet arī no dzīvesveida un pat lietām, kas atrodas mums apkārt. Veselīgs miegs un ideāla "miega kapsula" ir ne tikai pareiza matrača vai gultas izvēle, bet arī vairākas citas lietas, kas rada labvēlīgu vidi jūsu guļamistabā:
  • Gultas piederumi: spilvenam, gultasveļai, segai vai matrača aizsargpārvalkam ir jāuztur komfortabla temperatūra un jābūt piemērotiem anatomiskajām un sensorajām vajadzībām.
  • Mitruma un aromātu līmeni guļamistabā var regulēt ar nelielu aromātisko difuzoru un pilienu ēteriskās eļļas. Pilnvērtīgai atpūtai ir piemērotas nomierinošas piparmētru vai lavandas smaržas, bet jāizvairās no asām, uzmācīgām smaržvielām, kas neļauj smadzenēm atslābināties.
  • Apgaismojumam jābūt mērenam, lai neradītu diskomforta sajūtu. Veselīgs miegs ir iespējams tikai tumšā telpā, tāpēc guļamistabā jāizvēlas saules vai mēness gaismu necaurlaidīgi aizkari. Jebkura displeja vai televizora ekrāna starojums arī negatīvi ietekmē cirkādiskos ritmus.
Saistītās preces

-15%

Matracis

1332 €

1132 €

-25%

Sega

199 €

149 €

-30%

Aromāta lampa

159 €

111 €

-10%

Spilvens

99 €

89 €


Tava dāvana
Izmēģiniet savu veiksmi un saņemiet atlaidi pirkumam

* Atlaide spēkā 24 stundas

Apsveicam jūs uzvarējāt